wtorek, 2 grudnia 2014

Czarne złoto, czyli melasa z trzciny cukrowej

Melasa, w przeciwieństwie do cukru (o którego szkodliwym działaniu nie trzeba nikogo przekonywać), jest produktem bardzo wartościowym.

Bogata w wapń i żelazo – jedna mała łyżeczka melasy zawiera tyle wapnia, co szklanka PRAWDZIWEGO mleka i tyle żelaza, co 9 jaj! Oprócz tego melasa zawiera magnez, potas, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B (nieoceniona jako zamiennik cukru w profilaktyce nowotworowej!).

Melasa jest też ZNACZNIE MNIEJ KALORYCZNA, niż cukier czy miód! Dla przykładu 100 g cukru to ok 350-450 kcal, a 100 g melasy to "tylko" ok. 270 kcal. Już chociażby z tego względu naprawdę warto się przestawić!

Jest jednak jedno małe „ale”. Melasa z trzciny cukrowej, oprócz swojej płynnej, „smolistej” konsystencji, ma charakterystyczny smak … Bardzo zbliżony do lukrecji. Jeśli więc jesteście fanami lukrecji, będziecie zachwyceni. A jeśli nie … cóż, trzeba szukać dalej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz