Temat okazał się ważny – dostałam sporo pytań na temat kuracji czosnkiem. Postanowiłam więc dopisać kilka uzupełniających informacji.
Dlaczego w ogóle rozpoczęłam kurację? Mój system odpornościowy odmówił współpracy po pęknięciu wyrostka, złym zdiagnozowaniu, wreszcie skomplikowanej operacji, którą poprzedziło dwukrotne zapalenie otrzewnej, i po której nastąpila długa i żmudna rekonwalescencja ...
Żyłam z pękniętym wyrostkiem (gnijącym w środku) ponad 2 miesiące!!! Cały czas na bardzo silnych antybiotykach. Lekarze mówią o cudzie ...
Jaki jest cel kuracji czosnkiem? Głównym celem jest przywrócenie właściwej flory bakteryjnej w jelicie, a co za tym idzie – podniesienie odporności organizmu i ogólnej witalności.
Przyjemnym skutkiem ubocznym jest (powolna i stopniowa, ale jednak!) utrata wagi. Jak również gładka cera bez wyprysków.
Po jakim czasie należy się spodziewać pierwszych rezultatów? Najwcześniej po 2 tygodniach! I nie należy wtedy przestawać jeść czosnku. 2 tygodnie to absolutne minimum, ale spektakularne i – przede wszystkim – TRWAŁE efekty uzyskamy tak naprawdę dopiero po kilku miesiącach, a nawet po pół roku jedzenia czosnku.
A jeśli ktoś nie znosi, czy nie może jeść czosnku (np. z powodów zdrowotnych)? Zamiennie można stosować IMBIR. Oczywiście chodzi o świeży korzeń imbiru. Zasada jest taka sama: czubata łyżeczka imbiru pokrojonego w drobną kostkę na czczo, połykana i popijana letnią wodą.
Nie mam osobistego doświadczenia z imbirem, ale przypuszczam, że imbir nie działa tak silnie jak czosnek i dlatego kuracja powinna być po prostu dłuższa ... Kolejnym mankamentem imbiru jest niewiadome pochodzenie ... Znacznie trudniej dostać ekologiczny, czy SPRAWDZONY imbir, niż czosnek.
Również picie EMów na czczo daje dobre rezultaty, ale jest to proces długotrwały. Czosnek jest znacznie "efektywniejszy" (to moje OSOBISTE doświadczenie ...).
Również picie EMów na czczo daje dobre rezultaty, ale jest to proces długotrwały. Czosnek jest znacznie "efektywniejszy" (to moje OSOBISTE doświadczenie ...).
*Gdyby ktoś stosował już imbir i chciał się podzielić informacjami – serdecznie zapraszam! Będę naprawdę wdzięczna :)
Jaki czosnek jest najlepszy? Oczywiście EKOLOGICZNY! Ale jeśli nie mamy dostępu do ekologicznego czosnku, to powinien być to czosnek POLSKI (najlepiej z bazarku, od rolnika – tu UWAGA – nie każda osoba sprzedająca na bazarku jest rolnikiem, czyli PRODUCENTEM żywności, którą sprzedaje. Większość bazarkowych warzyw czy owoców to towar z GIEŁDY!).
W żadnym wypadku nie może być to czosnek chiński!
Czy czosnek świeży można zastąpić czosnkiem w kapsułkach? NIE. Wszelkie syntetyki to nie to samo, co naturalne, nieprzetworzone produkty. Nie mają takiej mocy!
Poza tym nie wiemy, jak przebiegał proces produkcyjny takiego specyfiku, może poddano go np. promieniowaniu w mikrofali? Co jest ostatnio dość powszechnie stosowaną praktyką w produkcji przetworzonej żywności ...
Czy można "normalnie" funkcjonować, jedząc rano tak dużą dawkę czosnku? Chodzić do pracy, itd? Można! Właśnie dlatego POŁYKAMY czosnek, a nie gryziemy. Żeby nie śmierdzieć ;)
Nie tylko ja, także kilkoro moich znajomych robiło czosnkową kurację. I nie śmierdzieli!
Czy czosnek świeży można zastąpić czosnkiem w kapsułkach? NIE. Wszelkie syntetyki to nie to samo, co naturalne, nieprzetworzone produkty. Nie mają takiej mocy!
Poza tym nie wiemy, jak przebiegał proces produkcyjny takiego specyfiku, może poddano go np. promieniowaniu w mikrofali? Co jest ostatnio dość powszechnie stosowaną praktyką w produkcji przetworzonej żywności ...
Czy można "normalnie" funkcjonować, jedząc rano tak dużą dawkę czosnku? Chodzić do pracy, itd? Można! Właśnie dlatego POŁYKAMY czosnek, a nie gryziemy. Żeby nie śmierdzieć ;)
Nie tylko ja, także kilkoro moich znajomych robiło czosnkową kurację. I nie śmierdzieli!
Ważne! Pierwszy posiłek jemy po upływie około 20 min. (do pół godziny) po zjedzeniu imbiru lub czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz