wtorek, 17 lutego 2015

E236, czyli kwas mrówkowy – jeden z najniebezpieczniejszych konserwantów!


Oburzyłam się i ogarnęła mię zgroza. Przypadkiem przeczytałam dzisiaj bowiem w internecie (notabene na portal.abczdrowie.pl!), że E236 – jeden z najgroźniejszych konserwantów EVER – jest NIESZKODLIWY DLA ZDROWIA!


Cytuję: „E236 (kwas mrówkowy) - nieszkodliwy konserwant dodawany do soków owocowych i wędzonych ryb.” No aż mną zatrzęsło.

W Wikipedii czytamy o E236, czyli kwasie mrówkowym, że jest związkiem żrącym i powodującym korozję, jest również konserwantem posiadającym silne właściwości GRZYBOBÓJCZE. Właśnie dlatego dodawany jest do żywności (oprócz soków i ryb, również do niektórych serów podpuszczkowych typu mozarella oraz ogórków kiszonych, produkowanych przemysłowo …).  

Kwas mrówkowy w stężonej formie jest śmiertelnie trujący!  W produkcji żywności niby używa się go w bardzo małych ilościach, ale biorąc pod uwagę fakt, że już prawie wszystko, co kupujemy w sklepach, nafaszerowane jest barwnikami, konserwantami, spulchniaczami i polepszaczami, to z tych niby „małych” ilości robią się ilości całkiem pokaźne … Które powodują, albo spowodują w przyszłości konkretne skutki zdrowotne.

Dziwi mnie (a właściwie oburza!) zatem fakt, że portal, który już "na wejście" przestrzega czytelników przed niesprawdzonymi i często wprowadzającymi w błąd informacjami na temat zdrowia pojawiającymi się w internecie (i jako antidotum oferuje bezpłatne PORADY SPECJALISTÓW), sam popełnia tak rażące błędy!  

Przecież o szkodliwości E236, czyli kwasu mrówkowego, mówi się od ładnych paru lat!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz