Oburzyłam się i ogarnęła mię zgroza. Przypadkiem przeczytałam dzisiaj bowiem w internecie (notabene na portal.abczdrowie.pl!), że E236 – jeden z najgroźniejszych konserwantów EVER – jest NIESZKODLIWY DLA ZDROWIA!
Cytuję: „E236 (kwas mrówkowy) - nieszkodliwy
konserwant dodawany do soków owocowych i wędzonych ryb.” No aż mną zatrzęsło.
W Wikipedii czytamy o E236, czyli kwasie mrówkowym, że jest związkiem żrącym i powodującym korozję, jest również konserwantem posiadającym silne właściwości GRZYBOBÓJCZE. Właśnie dlatego dodawany jest do żywności (oprócz soków i ryb, również do niektórych serów podpuszczkowych typu mozarella oraz ogórków kiszonych, produkowanych przemysłowo …).
W Wikipedii czytamy o E236, czyli kwasie mrówkowym, że jest związkiem żrącym i powodującym korozję, jest również konserwantem posiadającym silne właściwości GRZYBOBÓJCZE. Właśnie dlatego dodawany jest do żywności (oprócz soków i ryb, również do niektórych serów podpuszczkowych typu mozarella oraz ogórków kiszonych, produkowanych przemysłowo …).
Kwas mrówkowy w stężonej formie jest śmiertelnie trujący! W produkcji żywności niby używa się go w
bardzo małych ilościach, ale biorąc pod uwagę fakt, że już prawie wszystko, co
kupujemy w sklepach, nafaszerowane jest barwnikami, konserwantami,
spulchniaczami i polepszaczami, to z tych niby „małych” ilości robią się ilości
całkiem pokaźne … Które powodują, albo spowodują w przyszłości konkretne skutki
zdrowotne.
Dziwi mnie (a właściwie oburza!) zatem fakt, że portal, który już "na wejście" przestrzega czytelników
przed niesprawdzonymi i często wprowadzającymi w błąd informacjami na temat
zdrowia pojawiającymi się w internecie (i jako antidotum oferuje bezpłatne
PORADY SPECJALISTÓW), sam popełnia tak rażące błędy!
Przecież o szkodliwości E236, czyli kwasu mrówkowego, mówi się od ładnych
paru lat!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz